כרטיס קול בעל תפקיד מפתח באולפן ההקלטות ובכל חיבור של מכשיר חיצוני למחשב, בלעדיו לא הייתה מתאפשרת הקלטה.
אז מה זה כרטיס קול?
תפקידו המרכזי של כרטיס קול בראש ובראשונה הוא לבצע המרה. המרה של מידע אנאלוגי-לדיגיטלי ולהיפך (מידע אנאלוגי יכול להיות לדוגמא שירה, נגינה, דיבור וכל דבר המוקלט אל תוך המחשב לעומת מידע דיגיטלי שהוא סאונד היוצא מהמחשב החוצה לשמע פיזי ברמקולים).
יש לציין שכרטיס קול הוא מוצר שנמצא בחיינו כמעט בכל מקום.
בכל מחשב (נייד או נייח) קיים כרטיס קול פנימי (יציאת האודיו והאוזניות מהמחשב שלכם וכניסת המיקרופון הם לגמרי כרטיס קול).
בטלפונים ניידים, גם קיים כרטיס קול.
כרטיס קול הוא זה שאחראי שהצד השני בקו ישמע אתכם מדברים או שתוכלו לשמוע סרטון מיוטיוב ולהקליט הודעה בווטסאפ.
כמובן שקיים הבדל עצום בין כרטיס קול אולפני לשאר כרטיסי הקול שמקיפים אותנו מכל עבר. בעיקר באיכות ההמרה, בעמידות ובאפשרויות המתקדמות שהם מציעים.
נסביר בקצרה את ה- Signal Flow (את הדרך) שעובר האודיו בכרטיס קול מקצועי:
כרטיס קול מתחבר למחשב (באמצעות כבל Thunderbolt ,USB, FireWire וכו׳, לכל כרטיס חיבור משלו ומומלץ לוודא איזה חיבור מציע הכרטיס והאם הוא תואם למחשב שלכם לפני הרכישה).
מבחינת כניסה לכרטיס קול להקלטה למחשב - המיקרופונים\כלי הנגינה יחוברו בעזרת כבלי אודיו לכניסות בכרטיס קול, ההמרה תבוצע בתוך הכרטיס ותועבר ישירות למחשב להקלטה.היציאה מהכרטיס קול היא תהליך דיי דומה, אך הפוך - סאונד יצא מהמחשב (תוכנת הפקה, יוטיוב או כל מקור שמע אחר שבוקע מהמחשב) יומר בתוך הכרטיס קול ויצא החוצה לרמקולים או לאוזניות (שמחוברים ליציאות בכרטיס קול) כשמע פיזי.
איך לבחור כרטיס קול?
קיימים המון דגמים בשוק שנראים אותו דבר, אז בואו נעשה סדר בכל הבלאגן.
1. תחילה עליכם לשאול את עצמכם - כמה כניסות ויציאות אתם צריכים?
הכניסות מייצגות את מספר הכלים שתוכלו להקליט במקביל, כך לדוגמא כרטיס קול בעל שתי כניסות יאפשר הקלטה של שני כלים בו זמנית.
מספר יציאות מורחב מאפשר לנו להיות גמישים עם הסיגנל היוצא. כרטיס קול מרובה יציאות מאפשר אופציות כמו שליחת קליק של מטרונום למתופף, שליחת אאוטפוט ל-Booth Monitor שיהיה קרוב אלינו, הפרדת יציאות לשני ערוצים או יותר (לשימוש דיג׳יים) ועוד.
מה שאומר שאם אתם מפיקים ביתיים שלא מקליטים יותר מכלי אחד או שניים במקביל, כרטיס קול עם מספר מינימלי של כניסות ויציאות יעשה את העבודה (שימו לב! מספר הכניסות והיציאות אינו קובע את איכות הכרטיס) מנגד, אם אתם אמנים מופיעים, דיג׳יים, להקות, או מפיקים באולפנים גדולים ומסחריים - כנראה שתצטרכו כרטיס קול עם מספר רב של כניסות ויציאות (הקלטת מערכת תופים תדרוש יותר כניסות מהקלטת גיטרה לדוגמא).
2. מה פורמט הכניסות והיציאות בכרטיס קול?
לרוב, כרטיסי קול יעבדו בכמה פורמטים עיקריים. מבחינת כניסות, נמצא פורמטים כמו - RCA, XLR ו-PL. לעיתים יהיו כרטיסי קול בעלי פורמט ״קומבו״ שמכיל הכלאה של כניסת PL ו- XLR באותה כניסה ומאפשר חיבור של שניהם.
מבחינת יציאות, הפורמטים דיי דומים (RCA, PL, XLR). במידה וכבר יש לכם ציוד, תרצו למצוא כרטיס קול שיתאים לציוד הקיים (אם תרצו להקליט שירה וגיטרה לדוגמא או שני ערוצי גיטרה במקביל, כרטיס קול עם שתי כניסות קומבו יעשה את העבודה).
3. פיצ'רים חשובים נוספים של כרטיס קול
מלבד ההמרה (שכבר הבנו שזהו התפקיד העיקרי של כרטיס קול) קיימים מגוון פיצ׳רים נוספים בחלק מכרטיסי הקול שיכולים להועיל לנו כמו - יציאות נוספות לאוזניות, אפשרות להרחבת הכניסות והיציאות, מסך לחיווי ויזואלי, פונקציות Loopback מתקדמות (פיצ׳ר מעולה ללייב סטרימינג) ועוד.
כרטיסי קול רבים מגיעים עם חבילות תוכנה בסיסיות שמאפשרות הקלטה ויצירה כבר מהרגע הראשון.
אם אתם עושים את צעדיכם הראשונים בעולם האולפן וההפקה, חבילות אלה יכולות לחסוך לכם כסף ומומלץ לבחון איזה חבילה מגיעה עם כל כרטיס קול.
בין מוצרינו תוכלו למצוא את המותגים המובילים בעולם: Yamaha, Lexicon, Soundcraft, Tascam, Zoom, Alesis, Apogee ועוד.
פנו עוד היום לסניף הקרוב אליכם והמומחים שלנו ישמחו לעזור לכם למצוא את הכרטיס קול האידיאלי עבורכם.