אז קודם כל, מה זה Dante?
Dante הינו פרוטוקול תקשורת מהפכני מודרני המבוסס על תשתיות רשת.
הפרוטוקול פותח על ידי חברת Audinate האוסטרלית.
פרוטוקול Dante הוא פתרון תקשורת מקיף שמשלב תוכנה וחומרה יחד, לשם העברת סיגנל אודיו בצורה פשוטה, איכותית ובעלויות נמוכות מאוד ביחס לשאר פרוטוקולי התקשורת הקיימים בשוק.
הזרמת ערוצי אודיו.. מי צריך את זה?
Dante מיועדת בעיקר לתחום המקצועי/מסחרי, הפקות גדולות כמו ערוצי טלוויזיה שצריכים לנהל שידורים ולחלוק מספר רב של מקורות באולפן, או כמו מופעי מוסיקה גדולים שצריכים להעביר מספר רב של ערוצי אודיו מהבמה אל המיקסר, שממוקם במרחק רב.
כדי להסיר מגבלות טכניות מהותיות בתחום ה-Pro Audio, חברת Audinate האוסטרלית פיתחה פתרון תקשורת שמבוסס על תשתיות אינטרנט קיימות ("Audio Over Ethernet״), והציבה סטנדרט חדש של העברת נתונים, שמאפשר להפקות לנהל בצורה ידידותית את הצד הטכני, ולהזרים כמויות מידע עצומות במהירויות-על ובפשטות.
שיפור אדיר ב-Workflow
לפרוטוקול Dante יש יתרונות ברורים על טכנולגיות ״Audio Over Ethernet״ מגלגולים קודמים. הוא מציג שיפור ניכר ברוחב פס עם תמיכת Native מקורית ל-Gigabit, והכי חשוב:
עם Dante אפשר לעבוד עם יותר ערוצי אודיו, ולשלוח אותם למרחקים גדולים מבלי לקדד או לקמפרס אותם בכלל.
העכבה/השהיה (Latency) היא כמעט אפסית, וסנכרון בין ערוצים נשמר על רמת ה-Sampleֿ (עם קלוק אינטגרלי מובנה, שחוסך המון כאבי ראש ותשתיות נוספות).
השיפור האדיר בשיטת העבודה מורגש אצל אנשי מקצוע כשלראשונה הם יכולים לבנות/״לקנפג״ רשת של נתיבי אודיו בצורה אינטואיטיבית דרך תוכנת Dante ייעודית (חינמית) ולשמור את הקונפיגורציות לשימושים חוזרים, בסנכרון אוטומטי של מכשירים מיצרנים שונים על רשת Network אחת. ברמת ה-Plug & Play.
פרוטוקול ה- Dante הפך להיות מאוד פופולרי בעיקר בזכות יציבותו ועלויות התשתית האפסיות.
על הצד הטכני - הנתונים מדברים:
עכבה/השהייה (Latency) מינימלית - 150μs (מיקרושניות / מליונית שניה = 0.000001)
מס׳ מקסימלי של ערוצים לחיבור בודד - 1024 ערוצים (512x512)
תדר דגימה מקסימלי לערוץ - 192Khz | עומק סיביות מקסימלי - 32bit
קהל היעד - אלה שלא יכולים להרשות לעצמם תקלות טכניות
צרות שבעבר היו חלק בלתי נפרד משידור חי טלוויזיוני, שהפקות מסחריות התמודדו איתן לאורך שנים, יצאו מהמשוואה כמעט לגמריי.
כעת בזכות Dante שידור חי נעשה ללא מגבלות טכניות שבעבר נבעו מרוחב-פס מוגבל / איבוד מידע כתוצאה מהמרה או קידוד / קימפרוס אודיו /בעיות בסנכרון ודיליי שנוצר בין ערוצי אנלוג, וכמובן בעיות עכבה/השהייה (Latency) ידועות.
Redundency - ביטוח בריאות לטכנאי אודיו
מכשירי אודיו רבים תומכי Dante מגיעים עם יציאת תקשורת כפולה (יציאת Primary ו-Secondary לגיבוי) שמכילות בדיוק את אותו המידע (ערוצי האודיו, ה-Clock Data, פקודות שליטה מרחוק וכו׳).
התקשורת מוכפלת (ברמת החומרה והתוכנה יחד) בשני העתקים זהים לחלוטין. ברגע שיש בעיה כלשהי באחת הנקודות, האודיו ממשיך לזרום, המידע ממשיך לעבור, החיבור נמשך ללא קטיעה כלל. לראשונה במקצוע, אנשי סאונד יכולים להיות רגועים בזמן אמת. המערכת עוברת אוטומטית למצב תקשורת Secondary, וההצגה נמשכת.

שידור חי של משחק כדורגל
עם Dante, ערוץ ספורט 5 כעת מסוגל לנהל שידור חי מאצטדיון בלומפילד, בשלט רחוק מהאולפנים בהרצליה.
מצלמות שטח ומיקרופונים מתחברים באצטדיון לקופסאות במה ייעודיות ל-Dante, ששולחות את הסיגנל בזמן אמת - קילומטרים, בסנכרון Clock מושלם. טכנאי שידור יכול לשלוט מרחוק על המצלמות והמיקרופונים באמצעות Dante ולנהל את השידור החי כולו מהקונטרול באולפן, ובכך גם נחסכות עלוית גבוהות של השכרת ניידות שידור חיצוניות.

אולפני ערוץ ספורט 5 | צילום: יונתן וידר
האח הגדול: הדוגמא הקלאסית
איזה תשתית מאפשרת להשתלט על 170 מיקרופונים ו-70 מצלמות במקביל ?, לנתב בלחיצת כפתור כל אחד מהם בשידור חי, שנמשך 3 חודשים ברציפות? לעבד אותם בשידור חי בזמן אמת, ולהקליט אותם במקביל לעריכה עמדה נפרדת?
במקרה של האח הגדול, התשובה לכל אלו היא Dante.
האתגר הטכני בהפקות כמו האח הגדול לא נגמר שם.
במקביל לשידור החי עורכי התכנית צריכים גישה מלאה של כל האירועים שקרו במהלך התכנית, ברמה הטכנית הם דורשים את כל חומרי האודיו והוידאו מוקלטים ומתועדים באיכות מלאה כדי לבנות שידורי לקט ולחשוף קטעים שלא שודרו במהלך השידור החי.
כשמדובר בשידורים חיים כדרך קבע ברמה מסחרית כזו, אמינות היא דרישת סף
במקרה של האח הגדול, כמו בהפקות רבות אחרות, חומרת האודיו כולה התבססה על המיקסרים הדיגיטלים של Yamaha. ממשק מחשוב ייחודי של המיקסרים של Yamaha (כמו CL, QL וה-Rivage החדש) מאפשר לשידור חי להימשך 24/7 במשך עונת שידור שלמה, ללא Downtime.
המשך קריאה על הפרויקט:
החומרה של YAMAHA (להבדיל ממיקסרים דיגיטלים אחרים)
החומרה המקצועית של מיועדת לעבודה רציפה בפרקי זמן ארוכים מאד. התוכנה במיקסרים הדיגטליים של Yamaha מיועדת ברמת הארכיטקטורה כדי להימנע מתקלות קלאסיות שנובעות משימוש רצוף במיקסר דיגיטלי במשך שבועות / חודשים ללא כיבוי (כמו עומס של קבצי Temp).
החומרה של YAMAHA מאפשרת לתכניות ריאלטי כמו ״אח הגדול״ או ״2025״ לעשות מיקס חי רציף לאורך חודשים, מבלי להשבית את המערכת אפילו לא לרגע אחד.


"מוכנים לאספקה השבועית.. " | צילום: יונתן וידר
אצלנו ב-KZPRO
כיום Dante מהווה תשתית טכנולוגית שמפעילה את ערוצי התקשורת המרכזיים ואת הההפקות המסחריות הגדולות בישראל
בתעשיות שבהן הכל קורה ״כאן ועכשיו״, פרוטוקול התקשורת של חברת Audinate משתלט על עמדות הקונטרול ואולפני השידור של עולם המדיה המסחרי. חומרה מבוססת תקשורת Dante הפכה להיות סטנדרט או מילה נרדפת לשידור חי מקצועי. בין אם למטרות שידור חי או לצורך הגברת PA, פרוטוקול Dante והחומרה של Yamaha מאפשרים לנו להגדיל את רוחב-הפס והיכולות של כל הפקה, כל עמדת שידור, כל חדר בקרה או עמדת FOH.
סטנדרט האיכות החדש שהטכנולוגיה הציבה נדרש כיום על ידי כל מי שמנהל לנו את המדיה: ״האח הגדול״, ״2025״, ערוץ הספורט, ערוץ הכנסת, קשת, רשת ורבים טובים נוספים.
טכנאים רבים בארץ מדווחים לנו על נוחות משופרת, מציאת שיטות עבודה חדשות זמני עבודה (התארגנות / הקמה) מקוצרים, שליטה ודיוק גבוהה יותר עם פחות תקלות אנוש מאז המעבר ל-Dante. עידן ה-״טרום Dante״ נראה להם הזוי במבט לאחור.
נתמכת על ידי הרוב המכריע של יצרני האודיו המובילים בשוק, תקשורת Dante מאפשרת כיום לקחת את תחום האודיו המקצועי ולהפוך מיקסרים דיגיטליים וקופסאות במה למכונות תקשורת מודרניות, שממירות סיגנל באיכויות חלומיות, ומתקשרות אחת עם השניה בצורה דיגיטלית וידידותית.