פטיפון הוא מכשיר לנגינת תקליטים, בשפות רבות בעולם הוא נפוץ תחת השם ״גרמופון״
בשנים האחרונות פורמט התקליט עשה קאמבק ענק וחזר לחיינו בסערה, והוא ממש לא נחלת העבר.
ניתן לראות פטיפונים כפריטי נוי בבתים, בעמדות דיג׳יי במועדונים ובאולפנים מקצועיים.
פטיפון - מאיפה הכל התחיל?
פטיפון ראשון (שנקרא אז פונוגרף, התקדם לשם גרמופון והיום מתורגם כפטיפון) הומצא בשנת 1877 ע״י לא אחר מאשר תומס אדיסון.
דגמי פטיפון ראשונים היו נגני המדיה הראשונים וכללו מנגנון מכני בצורת ידית סיבובית (-מנואלה) שהייתה אחראית על סיבוב התקליט, ועל התקליט הייתה מונחת זרוע עם מחט דקיקה שנכנסה בחריצי התקליט (הנקראים ״גרוב״) שהגבירה את הצליל על ידי שופר (ממש מעין חצוצרה) שהגביר את הצלילים הטבועים בתקליט.
נתקדם קצת בציר הזמן ונגיע לשנות ה-80 של המאה ה-20. בשנים אלו ירדה הפופולריות של תקליטי הוויניל עם התפתחות הדיסקים, אך בשנות ה-2000 חזר הפטיפון לאופנה כאמצעי השמעה מוערך.
סוגי פטיפון ורכיבים:
את סוגי הפטיפון של היום ניתן לחלק ולהבדיל בהתאם למה שהם מציעים:
1. סוג הנעה של פטיפון:
כשמדברים על סוג הנעה לפטיפון, מתכוונים לצורת המנוע שלו. שני סוגי הנעה עיקריים נפוצים בימינו - הנעת רצועה והנעה ישירה.
הנעת רצועה מורכבת מרצועה פנימית שיושבת בתוך הפטיפון ומושכת את החלק המרכזי עליו מונח התקליט ויוצרת תנועה סיבובית. יתרון מרכזי של צורה זו הוא לרוב המחיר, לרוב הנעת רצועה תהיה זולה יותר מהנעה ישירה והשימוש שיעשה בה הוא בעיקר שימוש להאזנה ביתית (פטיפון מסוג זה יכול להיות גם כאוטומטי\חצי אוטומטי - כזה שהזרוע בו חוזרת למקומה בסוף השמעת התקליט).
הנעה ישירה מורכבת ממנוע (קוורץ) שנמצא בלב הפטיפון ויוצר תנועה סיבובית. פטיפון בעל הנעה ישירה יהיה מאסיבי יותר מאשר בהנעת רצועה, לכן השימוש שיעשה בו הוא שימוש מקצועי יותר של דיג׳יים ש״מתעללים״ בפטיפון ועושים סקראץ׳ (יוצרים סאונדים של שריטה על התקליט על ידי סיבוב התקליט קדימה ואחורה בצורות מסויימות בהתאם למקצבים שונים) לעומת פטיפון עם הנעת רצועה בו הרצועה הפנימית עלולה להיקרע אם נזיז את התקליט באגרסיביות.
2. ראש\מחט של פטיפון
קיימים פטיפונים בהם הראש והמחט מובנים וסוג אחד בלבד יכול להתאים עבורם, לכן עם הזמן כשהמחט תישחק, תצטרכו להחליף אותה לאותו דגם בדיוק. במקרה כזה לרוב, הכיוון של משקל המחט על התקליט יהיה קל ולא יצריך ידע רב בנושא.
לעומתם, בפטיפונים מקצועיים יותר ניתן להחליף את הראש והמחט לסוגים רבים של דגמים ולבחור מחטים איכותיות שימירו את הסאונד בצורה טובה יותר. פטיפון מסוג זה, יכיל בקצה הזרוע שלו משקולת שניתנת לכיוון כדי לאזן את הזרוע בצורה האופטימלית למשקל שדורשת אותה מחט ספציפית.
איך לבחור פטיפון?
1. עוצמת סיגנל
רוב הפטיפונים (במיוחד הישנים) מוציאים סיגנל בעוצמת Phono, שהיא עוצמה חלשה יותר מהעוצמה הסטנדרטית של היום שנקראת עוצמת Line. במקרה כזה לפני רכישת פטיפון מומלץ לוודא מה העוצמה שמוציא הפטיפון והאם המערכת אליה נחבר את הפטיפון יודעת להתמודד עם עוצמה כזו (מיקסר דיג׳יי סטנדרטי לדוגמא, ידע לעשות את ההתאמה).
במידה ומערכת השמע שלכם לא תואמת לעוצמה הרצויה, תמיד אפשר לרכוש קדם מגבר (פרה-אמפ) שיגשר בין סוגי העוצמות ואז תוכלו לחבר את הפטיפון לכל מקור שמע שתרצו.
בנוסף, בפטיפונים מודרנים רבים קיים פרה-אמפ מובנה שמאפשר שינוי של עוצמת הסיגנל מ-Line ל-Phono ולהיפך בלחיצת כפתור ואפילו יש כאלה עם יציאת USB שמאפשרים הקלטה ישירה של השמע היוצא מהפטיפון (התקליט) ישירות למחשב, כך תוכלו להמיר תקליטים ישנים לקבצים מודרנים ותוכלו לשמוע אותם בכל מקום מהפלאפון שלכם, או לדגום (-״לסמפל״) תקליטים ישירות לתוכנת ההפקה שלכם.
2. מה השימוש שלי בפטיפון?
אם אתם מחפשים פטיפון לשימוש ביתי, אין צורך לרכוש פטיפון יקר עם פיצ׳רים מתקדמים, פטיפון פשוט יחסית יעשה את העבודה. במידה ואין לכם רמקולים להאזין דרכם, קיימים פטיפונים עם רמקולים מובנים שכל מה שצריך לעשות זה לשים תקליט, להפעיל אותו ולהנות מהמוזיקה שלכם.
אם אתם דיג׳יים שמנגנים עם פטיפון, תצטרכו אחד מאסיבי יותר בעל ראש ומחט הניתנים להחלפה (אחרי הכל, שימוש מקצועי ישחק את המחט יותר משימוש ביתי), עם הנעה ישירה ופיידר לשינוי פיץ׳ בכדי להתאים שיר אחד לשני מבחינת BPM.
בסניפינו תוכלו למצוא מגוון עצום של פטיפונים לשלל שימושים מקצועיים וביתיים כאחד במחירים נגישים לכל כיס.
פנו לסניף הקרוב אליכם והמומחים שלנו ישמחו לעזור לכם למצוא את הפטיפון שמתאים לכם.