מקלדות שליטה הפכו לסטנדרט מאז שמחשבים הפכו ללב ליבם של אולפני ההקלטות.
קיימות מקלדות שליטה רבות בשלל גדלים, עם כל מיני פיצ׳רים שנסביר בפסקאות הבאות.
מה למעשה מקלדות שליטה עושות?
על מנת שנוכל להבין מה מקלדות שליטה עושות, נצטרך להבין קודם מה זה MIDI.
MIDI אלו ראשי תיבות של - Musical Instrument Digital Interface, והן מייצגות פרוטוקול תקשורת המשמש להעברת פקודות מוזיקליות בין כלי נגינה אלקטרוניים (בשפה פשוטה יותר - זו שפת מחשב שמאפשרת למחשב להבין לדוגמא מה זה - דו, רה ,מי וכו׳ ברגע שנלחץ על אותו קליד).
בעבר כל חברה יצרה פרוטוקול משל עצמה ואז נוצר מצב בו הצרכן (הלקוח) היה צריך להתמודד עם חיבורים שונים ופרוטוקולים שונים וזה היה יוצר בלאגן רב.
עד שבשנת 1983 התקיימה ״ועידת ה-MIDI הגדולה״ והפרוטוקול הזה הפך לסטנדרט עולמי, ומאז חברות מייצרות מוצרים בפורמט הזה כך שלקוחות יוכלו לקנות מוצרים מכמה חברות ולחבר אותם בקלות למחשב האולפן שלהם.
מה שאומר שבימינו, כל מקלדת שליטה יכולה לעבוד עם כל תוכנה.
מקלדות שליטה שולחות פקודות MIDI למחשב.
זה הזמן לציין שמקלדות שליטה אולי נראות כמו קלידים רגילים או פסנתר, אך הן חסרות צלילים וללא מחשב אליו יחוברו הן חסרות משמעות. אין למקלדות שליטה את האפשרות להפיק צליל בעצמן.בעזרת מחשב נוכל ״להלביש״ על מקלדות השליטה איזה צליל שנרצה. מסאונדים של קלידים ופסנתר, דרך גיטרות, תופים, כלי נשיפה ועד לנגינה על קול אנושי, סינטיסייזרים ובעצם - כל דבר למעשה.
ה״פקודות״ ששולחות מקלדות שליטה, יכולות לקרות בכמה צורות:
1. תווים
המחשב ידע לפרש מה התו עליו אתם לוחצים (בהתאם לקליד הלחוץ) ולהשמיע את אותו תו עם הסאונד ש״הלבשתם״ עליו.
2. נובים\פיידרים
שמאפשרים שליטה ומיפוי של פרמטרים כמו ווליום, פילטרים, אוטומציות וכו׳.
3. Velocity
עוצמת לחיצה. בדומה לנגינה על כלי נגינה מוחשי, גם מקלדות שליטה יודעות לפרש את עוצמת הלחיצה (כמו בפסנתר לדוגמא - אם תלחצו חזק יותר יווצר צליל עם עצמה חזקה יותר, או אם תתופפו על תוף חלש, הסאונד יהיה חלש בהתאם וכו׳). כך קלידן בהופעה לדוגמא יכול ליצור דינמיקה של נגינה חיה על כלי אלקטרוני.
עוצמת הלחיצה מתחלקת ל - 128 פקודות (או אם נוח לכם יותר להבין - רמות שונות שמגיבות בהתאם ללחיצה על אותו קליד\פד) והן נעות בין המספרים 0-127. (הספרה 0 נחשבת גם היא לפקודה, לכן יש לנו 128 דרגות Velocity בסה״כ).
איך לבחור מקלדות שליטה?
על מנת שתקבלו את התמורה המלאה לכסף שלכם ותבחרו את מקלדת השליטה האידיאלית לשימוש שלכם אנחנו ממליצים לבחון כמה דברים לפני הרכישה:
1. מה התקציב שלי לרכישת מקלדת שליטה?
קיימים כל כך הרבה דגמים של מקלדות שליטה וזה עלול ליצור בלבול, קביעת תקציב ידוע מראש מצמצמת את האפשרויות ועוזרת להתמקד בכמה דגמים ספציפיים.
2. גודל מקלדות שליטה
מקלדות שליטה מחולקות בדר״כ למקלדות בעלות 25\49\61\88 קלידים. אם אתם עובדים בחלל קטן עם שולחן עבודה קטן כנראה שלא יהיה לכם מקום למקלדת שליטה גדולה. אם אתם מפיקים בדרכים וצריכים ציוד קטן ונגיש שיכנס לתיק כנראה שמקלדת שליטה בעלת 25 קלידים עם קלידי ״מיני״ (קלידים קטנים יותר מהסטנדרט) תעשה את העבודה.
מנגד, אם אתם מנגנים על פסנתר\קלידים או מתכננים ללמוד לנגן, מומלץ שתסתכלו על מקלדות שליטה של 49 קלידים ומעלה כדי שתוכלו לנגן עם שתי הידיים (מקלדות שליטה של 25 קלידים מאוד מגבילות בסיטואציה הזו).
3. שימוש בפקודות MIDI נוספות
מעבר לקלידים, מקלדות שליטה מספקות פקודות נוספות כמו נובים (כפתורים סיבוביים), זחלנים (פיידרים) שאפשר למפות לכל פרמטר שתרצו בתוכנה (לדוגמא אפקטים, שליטת מיקסר וכו׳), שליטה על כפתורי Play\Pause\Record דרך מקלדת השליטה, שליטת פדים לתיפוף (Finger-Drumming) ועוד.
4. איזה קלידים יש במקלדת שליטה?
אם אתם פסנתרנים מנוסים, כנראה שתרצו שהמקלדות שליטה שתבחנו יגיבו בהתאם מבחינת התנגדות הלחיצה (בפסנתר לדוגמא הקלידים ״קשים״ יותר בלחיצתם מקלידי אורגן).במקרה זה יש לברר האם הקלידים שבמקלדות השליטה שמעניינות אתכם שקולים (מדמים קלידי פסנתר), חצי שקולים או לא שקולים כלל.
לסיכום, אין ספק שמקלדות שליטה הפכו לכלי מרכזי באולפני ההקלטות ועל במות בהופעות חיות.
אצלנו ב-KZPRO תמצאו מגוון רחב של מקלדות שליטה בכל הגדלים והסוגים.
למידע נוסף אתם מוזמנים לפנות לסניף הקרוב אליכם והמומחים שלנו ישמחו לעזור.